„Protestul din Piața Universității este unul curat, cel de la Roșia Montană este fabricat”. Aceasta este concluzia președintelui Traian Băsescu după aproape o lună de manifestații anti-Roșia Montană, dublate de proteste și o blocare în subteran a minerilor care susțin proiectul de exploatare al RMGC.
„Protestul (din Piața Universității-n.r) este unul curat, cel de acolo este fabricat. Nu-mi place să ne facem că intrăm în galerii turistice și să spunem că noi suntem minerii de subteran. Ce fac minerii din subteran este reabilitarea galeriilor”, a spus Băsescu.
„N-aș vrea să intervin acum, sunt un susținător al relansării acestei industrii. Sunt convins că, dacă eu m-aș pronunța, 70% din clasa politică ar avea un punct de vedere contrar. Vreau să stau într-o poziție neutră în această dezbatere pro și contra Roșia Montană. Voi încerca să informez corect, și cu plusuri și cu minusuri. (…) Eu am fost un susținător al proiectului până am văzut falia care se creează în societate. Dacă eu mă așez pe una din baricade, cine va media?”, a explicat șeful statului, la „După 20 de ani”.
Președintele Traian Băsescu a fost invitatul special al primei ediții din noul sezon „După 20 de ani”, duminică, începând cu ora 10.00, la ProTv. După ora 11.00, interviul a continuat și a fost tramis LIVE VIDEO pe gandul.info și stirileprotv.ro.
În afară dezbaterii pe tema proiectului Roșia Montană, șeful statului a vorbit despre problemele din economie, despre situația politică și șansele lui Crin Antonescu de a ajunge președinte, dar și despre campania Gândul și IICCMER privind torționarii din închisorile comuniste.
Cele trei „abordări mincinoase” identificate de șeful statului
Băsescu susține că în cazul Roșia Montană sunt trei abordări „mincinoase” în ceea ce privește rezolvarea locurilor de muncă, problema cianurilor și afirmația că ne pleacă aurul din țară.
„Fenomenul Roșia Montană a generat două abordări, ambele mincinoase – locuri de muncă versus crima utilizării cianurilor. E o abordare mincinoasă că Proiectul Roșia Montană rezolvă problema locurilor de muncă. Pe de altă parte, utilizarea cianurilor – crima cea mare, ceea ce iarăși nu este adevărat. Dacă este un reactiv care se distruge ușor, aceasta este cianura. Trebuie să vă spun, pentru a mai demonta din minciuni, că, dincolo de nivelul de concentrație a cianurilor în lacul de colectare care este proiectat la Roșia Montană, cianura este distrusă de razele soarelui, de razele ultraviolete. În cea mai mare parte, ultravioletele lucrează la distrugerea cianurii (…) A treia minciună este ne pleacă aurul din țară. Nu pleacă niciun gram de aur”, a spus șeful statului, comentând că riscul exploatării este echivalent cu acela când te urci în avion sau în mașină.
„Proiectul afectează mediul”
Cât privește problemele de mediu, Băsescu spune că proiectul Roșia Montană va afecta mediul, însă investitorul se obligă să ia măsurile de refacere însă nu așa cum a fost.
„Am văzut și demonstrația că nimic la mediu nu se întâmplă la Roșia Montană – au fost susținerile doamnei Rovanei Plumb. Nu e adevărat. Investitorul își asumă să aducă materialul dislocat înapoi, dar nu va mai fi aceeași cantitate, deci vârfurile acelea nu se mai refac integral. Dimpotrivă, vor fi mult mai teșite, dar vor fi împădurite. Deci nu se mai reface mediul așa cum a fost. Pe de altă parte, mai e cealaltă inovație – se taie pădurile. Da, se taie pădurile, 255-300 de hectare de pădure. Dar e condiția premergătoare începerii exploatării să se planteze 1000 de hectare. Lucurrile astea trebuie spuse oamenilor ca să poată cântări corect. Deci este un proiect care va afecta mediul”, a spus șeful statului.
Băsescu a catalogat, totodată, drept „o minciună” faptul că „cei patru munți care vor fi retezați”. „Dragii mei, doi sunt retezați la ora asta de exploatările din vremea comunismului”, a spus el.
„Guvernul Ponta s-a grăbit. Boc a tergiversat lucrurile”
Guvernul s-a grăbit și nu a finalizat negocierea pentru exploararea de la Roșia Montană, susține Băsescu, șeful statului remarcând că ar fi trebuit stabilit clar că procesarea minereului să se facă integral în România, iar BNR să aibă drept prioritar de achiziție a aurului.
„Nu știu de ce guvernul s-a grăbit, pentru că negocierea nu era terminată. În planul de negociere mai erau următoarele condiții de obținut: unu, ceea ce rezultă din procesarea minereului la Roșia Montană se procesează până la final în România, deci nu pleacă niciun vagon cu minereu din România și doi, dreptul prioritar de achiziție al BNR (…) Dacă Gold Corporation este un investitor cinstit nu văd de ce l-ar deranja dacă BNR achiziționează cu prioritate aurul și dacă i se cere să proceseze”, spus președintele.
De ce proiectul nu a primit undă verede în timpul guvernării PDL, șeful statului a răspuns că a discutat cu Emil Boc, premier la vremea respectivă, însă acesta „a tergiversat lucrurile”.
„Am discutat frecvent cu el și am insistat să dăm drumul la proiect. Din mult mai multe considerente decât cele care sunt, Boc a tergiversat lucrurile și cred că a fost pentru el ca o ușurare faptul că a plecat de la Palatul Victoria fără să spună un „da” definitiv proiectului Roșia Montană”, a explicat el.
Cât privește rezervele de aur ale României, Băsescu a afirmat că „azi dimineață am luat de pe Google informații despre rezervele de aur ale statelor, iar România are 4,7 grame pe cap de locuitor”, în vreme ce în SUA sunt 26 de grame de aur pe cap de locuitor, în Portugalia – 36 de grame, în Grecia – 12 grame, în Olanda – 36 grame, iar Austria – 32 grame de aur pe cap de locuitor.
„Nu voi apuca în mandat momentul când eventual se va scoate primul mentru cub de gaze de șist din România”
Când vine vorba despre exploatarea gazelor de șist, șeful statului a afirmat că „nimic nu e fără riscuri în domeniul ăsta”, dar cel mai important lucru este independența energetică a României.
„Nu există miză mai mare decât independența energetică a României și asigurarea resurselor ei. Și de aici judecați”, a răspuns Băsescu, la întrebarea dacă este pentru sau împotrivă ca Chevron să exploateze gaze de șist în România.
„Mai am un an și câteva luni de mandat, deci nu voi apuca în mandat momentul când eventual se va scoate primul mentru cub de gaze de șist din România, sau când se va scoate spre utilizare primul metru cub de gaze din Marea Neagră. Dar vreau să spun un lucru de care românii trebuie să țină cont: miza politicilor noastre în zona energetică trebuie să fie independența energetică”, a insistat el.